Celebrem 30 anys de la nostra Constitució! Una efemèride on recordem la data en la qual va tenir lloc el referèndum popular que ens va canviar la història del Principat d’Andorra.
Un 14 de març que, evidentment, mereix el record per part de totes i de tots nosaltres perquè va ser el punt de partida de la construcció d’Andorra com a Estat, va suposar el seu reconeixement i la seva presència internacional i l’inici del desenvolupament de tots aquells mecanismes que ens van permetre començar la construcció del país, dins de l’entorn europeu, que tenim avui en dia.
Una data que mereix una celebració amb tots els honors possibles i que, de fet, des del Partit Socialdemòcrata ja vam començar a retre homenatge fa gairebé un any amb l'organització d’una sèrie de taules rodones anomenades “30 anys de Constitució: Mirant cap al futur”. Unes xerrades amb experts en diverses matèries que van donar la importància que creiem indispensable al voltant d’aquest aniversari.
El nostre objectiu amb “30 anys de Constitució: Mirant cap al futur” ha estat el de posar en valor allò que va suposar en aquell moment –i que els més joves no recorden o directament no van viure- la situació prèvia a la Constitució i que va ser, a finals dels anys 70 i al llarg dels 80, la convulsió política i el desig de constituir Andorra en un Estat per part de la classe política i la ciutadania del Principat.
Tot això no exclou que, tres dècades després, hi hagi qüestions que no es poden lligar de la mateixa manera ara que fa 30 anys. Un clar exemple és la situació de l’habitatge –que avui suposa el gran problema al nostre país, és el principal motiu de la pèrdua de poder adquisitiu que pateix la ciutadania i està acabant amb la classe mitjana i potenciant la bretxa social entre rics i pobres-; les exigències davant el repte del canvi climàtic; les demandes en relació als drets de les persones i el seu reconeixement i aprovació; i molts d’altres que, a diferència d’aquests, ja existien anteriorment i que també van ser objecte d’un gran debat en els 10-15 anys abans de l’aprovació de la Constitució –fins i tot la nit abans de ser ratificada, el 2 de febrer- com per exemple la participació ciutadana i el sistema electoral.
És per aquest motiu que la primera trobada del cicle de debats “30 anys de Constitució: Mirant cap al futur” la vam celebrar al teatre comunal d’Andorra la Vella amb la presència de Pere Vilanova, un dels artífexs de la nostra Constitució, qui va aportar la seva visió a través de l’experiència que va viure en elaborar el text i les discussions prèvies sobre els aspectes fonamentals que havia de tenir la nostra Carta Magna. Així mateix, ens semblava molt important destacar també les aportacions de les persones que en aquell moment no havien nascut o no tenien la majoria d’edat i que, per tant, no van poder votar el 14 de març de 1993. Una visió que va exposar la coordinadora de la Joventut Socialdemòcrata d’Andorra, Maria Nazzaro, i que va permetre el debat entre ambdós ponents -i amb la col·laboració del públic- sobre les possibles modificacions i aportacions que hauria de tenir la Constitució d’avui en dia.
Com no podia ser d’altra manera, també vam organitzar una xerrada –al teatre de les Fontetes de la Massana- sobre habitatge. Una altra interessant ponència on el Raonador del Ciutadà i la membre del nostre Comitè Executiu Marta Pujol van analitzar si la principal preocupació de la ciutadania s’hauria de classificar dins de la Constitució com a un dret fonamental de la ciutadania i no com a un d’econòmic, tal com està considerat actualment.
I finalment vam tractar un dels altres aspectes que considerem primordials com és, tal com deia anteriorment, el sistema electoral i la participació ciutadania. Una taula rodona on el catedràtic en Ciència Política i vicerrector de la Universitat de Barcelona, Jordi Matas, i la consellera general –i presidenta suplent en aquell moment del Grup Parlamentari Socialdemòcrata- Judith Salazar, van tractar qüestions com la representativitat del sistema electoral a nivell nacional i comunal, el debat de la doble nacionalitat, la possibilitat que les persones residents puguin votar als comicis comunals i altres formes de participació com, per exemple, les iniciatives legislatives populars.
Així mateix, i a les portes d’unes eleccions generals essencials –possiblement les més importants de la història moderna d’Andorra tenint en compte la situació econòmica i social que hi ha avui en dia al Principat i els enormes reptes que tenim al davant per revertir l’actual crisi que vivim al país- el 14 de març és, i ha de ser sempre, un dia de celebració i de reconeixement.
Un dia on Andorra recorda com es va constituir com a Estat independent, amb els seus mecanismes i els seus òrgans de funcionament que compleixen, ni més i menys, que 30 anys. Tres dècades on s’ha fet molta feina, però les quals també ens han permès veure, avui en dia, com s’evidencia que, mirant cap al futur, queda força d’aquella Constitució per desplegar i per adaptar als temps que venen –i en els que estem actualment- i que hi ha nous reptes els quals caldrà donar-hi resposta de manera eficaç i adequada en els anys vinents.
Bon dia de la Constitució i visca Andorra!