En la darrera sessió de Consell de Comú, celebrada el 7 de novembre passat, es va aprovar la creació de l’Ordinació reguladora de les prestacions econòmiques en concepte d’habitatge. Les ajudes aprovades se sumaran a les ja existents des de l’any 2005 en l’ordenació comunal. En l’actualitat, i davant d’una forta crisi d’habitatge, Enclar ha volgut apostar per diferents línies d’actuació que puguin donar resposta a curt, mitjà i llarg termini. Més enllà de les accions realitzades pel mateix Govern, tals com les ajudes a l’habitatge, els crèdits a l’emancipació, les pròrrogues de contractes, els projectes de pisos socials o fins i tot la creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge, avui dia no són suficients. 

És per això que des del Comú d’Andorra la Vella ha volgut apostar per la creació d’uns ajuts que en cap cas volen suplir els ja existents per les institucions, ans al contrari, volen complementar-les per tal d’arribar a més gent i situacions que no s’han contemplat per així sumar esforços i recursos. Aquestes mesures estan dissenyades per respondre de manera ràpida i efectiva a les necessitats urgents de la població d’Andorra la Vella en matèria d’habitatge.

Des d’Enclar considerem que les polítiques socials locals són essencials per al desenvolupament integral de les comunitats i el benestar dels ciutadans. El seu enfocament més directe i personalitzat permet que aquestes polítiques s’adaptin a desafiaments específics, aconseguint un impacte més efectiu i sostenible en la qualitat de vida de la població.

Una de les dificultats a l’hora de regular les prestacions econòmiques en concepte d’habitatge, ha estat no assumir des de la política local una competència de la governança nacional, no obstant això, som conscients i coneixedors que la legislació present en aquesta matèria no pot abraçar totes les casuístiques reals presents.

Els supòsits que l’ordinació recull s’han treballat i pensat molt per tal de poder cobrir situacions puntuals en el temps i poder fomentar el benestar dels ciutadans de la parròquia, centrant-nos concretament en l’accés i manteniment a un dret bàsic i fonamental com és l’habitatge.

Així doncs, la finalitat d’aquestes sis prestacions econòmiques és col·laborar en les despeses que es puguin derivar de l’habitatge principal, permanent i habitual; sigui contribuint al pagament del cost del lloguer, l’entrada a un nou habitatge de lloguer o un ajut ocasional per cobrir un deute en alguna de les mensualitats del lloguer o de la hipoteca dels ciutadans que compleixin els requisits i siguin residents de la parròquia d’Andorra la Vella.

Som conscients i considerem que el fet de regular prestacions no és la solució de la problemàtica, la crisi actual requereix una combinació de mesures que vagin més enllà dels subsidis. L’equilibri entre polítiques de suport econòmic directe, mesures de control de preus i la promoció d’habitatge públic és clau per millorar l’accés a l’habitatge al país. L’eficàcia d’aquestes ajudes dependrà no sols de la seva correcta execució i finançament, sinó també d’una reforma integral en les polítiques d’habitatge en l’àmbit nacional que sumant esforços amb les administracions locals i amb una bona coordinació podrem anar fent front a la problemàtica que tenim present al país.

Per tot això, i amb la idea que les mesures més assistencialistes no són en cap cas la solució a la problemàtica, des d’Enclar més enllà de l’aprovació de les noves prestacions, el Comú d’Andorra la Vella en onze mesos ha engegat el programa Reviu, una mesura destinada als propietaris de pisos buits o en desús per rehabilitar-los i posar-los al mercat de lloguer; impulsarà, a través d’una concessió publicoprivada, un nou edifici de pisos de lloguer a preu assequible a Terra Vella; i la ratificació del conveni de cessió d’ús de la parcel·la situada al carrer del Cedre, on el Govern bastirà un nou bloc d’immobles d’arrendament.