En el marc de la celebració dels 30 anys de Constitució, des del Partit Socialdemòcrata portem fent diverses taules rodones que vam parar a l'estiu i que recuperem aquest mateix dimecres, 9 de novembre. Pels qui no ho sabíeu, o simplement no n'heu sentit a parlar, aquestes conferències tracten aquells temes que creiem que poden tenir un canvi a escala constitucional per millorar la vida dels ciutadans i ciutadanes del Principat. En sessions anterior hem pogut parlar i debatre sobre la constitució en si, i la problemàtica de l'habitatge vista des del punt constitucional.
En aquest cas, parlarem entre tots i totes les assistents sobre una problemàtica que des del PS fa temps que reclamem i que actualment és un gran greuge comparatiu per a la nostra ciutadania, i la seva representació en les institucions, com són: La participació i el nostre sistema electoral.
No és cap sorpresa. Des del PS fa anys que denunciem que la participació en el nostre País està reservada per només uns quants, i per accedir-hi alguns han de passar molts anys al Principat (en comparació a la majoria dels països europeus del nostre entorn). Des del PS defensem que si volem que tothom estigui representat i que construïm entre tots la nostra Andorra, hem de flexibilitzar la possibilitat que la ciutadania participi (andorrans i residents). Evidentment –i per evitar mal entesos- no estem dient que tothom pugui participar des del primer dia a tot (això no es fa enlloc), però sí que els nostres residents puguin votar en unes eleccions comunals, o bé que es realitzin certes consultes ciutadanes (obertes a tota la població), en temes que preocupin a tothom. La democràcia participativa no és votar 2 vegades en 4 anys (pels qui tenim aquesta sort), sinó donar veu a la nostra ciutadania a la que representem sigui quan sigui. I això sense parlar d'altres impediments a una democràcia representativa total, com són l'obtenció de la nacionalitat i els anys de residència per obtenir la mateixa.
Des de DA i els seus companys d'equip, diran que la nacionalitat l'hem de defensar i que no es pot donar com si fossin llaminadures. Des del PS creiem que no és necessari 20 anys per demostrar que coneixes i estimes el teu país. Ho faràs igual amb 10 o 15 anys. Tot és posar-se d'acord entre els grups parlamentaris. I si volen, ens hi trobaran disposats.
I pels qui votem? Doncs tampoc tenim una representació real, ja que el sistema electoral fa que tingui la mateixa força política Canillo i Andorra la Vella, amb la gran diferencia en el nombre d'habitants. Sense comptar que si la ciutadania vota una força política amb 100 vots i la segona amb 99, la segona (amb una diferència gairebé inexistent), es queda sense representació. Cal modificar doncs també aquest sistema que els pocs que hi podem accedir no ho fem amb les mateixes regles del joc.
És per això que creiem que, en un moment on la nostra constitució està a punt de celebrar els 30 anys de la seva aprovació en referèndum, cal abordar en què es pot millorar o simplement si cal, i quina millor manera de fer-ho que assistint i donant la nostra opinió després de la reflexió que ens faran conjuntament el Sr. Jordi Matas (catedràtic de Ciència Política i vicerector de la UB) i la Sra. Judith Salazar (presidenta suplent del Grup parlamentari Socialdemòcrata).
Així doncs, fem una festa de la participació aquest dimecres, 9 de novembre, a les 19.30 hores a l'auditori Rocafort de Sant Julià.
(Altaveu, 8 de novembre del 2022)