He parlat amb molts de vosaltres sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea, i he detectat que un dels principals temors és la lliure circulació de persones per por a que pugui entrar qualsevol delinqüent al país.
En primer lloc, abans d’entrar en la especificitat de l’acord, cal deixar constància que entren molts turistes i que ells no tenen cap tipus de control i que, afortunadament, no hem tingut cap accident social. Més enllà d’això, cal explicar que sí, l’Acord d’associació amb la Unió Europea permetrà l’anomenada “lliure circulació de persones”, és a dir, que les persones que vulguin venir a viure a Andorra, a estudiar, a treballar, a crear un negoci, o a jubilar-se podran fer-ho, igual que nosaltres ho podrem fer a qualsevol país membre de la Unió Europea. Així doncs, si els nostres residents volen anar a viure a Alemanya o a Àustria, per exemple, no tindran cap tipus de problema, ja que la nostra nacionalitat s’equipararà a les dels països que formen part de la UE.
Aleshores, si nosaltres podem viure sense restriccions a qualsevol país de la UE, ho podran fer també els estrangers que vulguin viure a Andorra també? No. Aquí està la diferència i un dels punts més positius de l’acord: Seguirem controlant la immigració amb el nostre sistema de quotes. Per què? Perquè hem aconseguit fer entendre que som un país de mida molt petita i que no podem assumir que tothom qui vulgui s’estableixi al Principat. I en què es tradueix? Doncs que mantindrem les duanes amb Espanya i França. Quedaran com les coneixem ara perquè ens permeten mantenir la nostra fiscalitat, seguir tenint control dels fluxos migratoris i ampliar els productes subjectes a condicions especials de l'Acord Duaner del 91. Resumint, l’Acord d’Associació integra l’Acord Duaner, no l’elimina.
Allò que és important, sobretot per evitar aquesta por d’alguns de vosaltres, és que si finalment surt SÍ al referèndum, no hem de confondre l’Acord amb el tractat Schengen, del qual Andorra no en forma. El tractat Schengen permet que diversos països d’Europa suprimeixin els controls a les seves fronteres interiors i només es mantinguin en les exteriors; és a dir amb països tercers a l'espai Schengen, com és -i seguirà sent- Andorra.
Però s’omplirà Andorra de delinqüents perquè no es demanaran els antecedents penals a la gent que vingui al nostre país? No. Una vegada s’apliqui l’Acord d’Associació se seguirà amb el model actual durant dos anys. Passat aquest temps haurem d’adoptar un altre sistema per controlar els antecedents penals a tots els nous residents que vinguin de països membres de la Unió Europea. En comptes de presentar un certificat hauran de fer una declaració -recordem que mentir en una declaració jurada és delicte- i nosaltres, de manera aleatòria, els verificarem perquè tindrem accés a la gran base de dades d’antecedents penals que té la Unió Europa. Aquest serà el principi general per als ciutadans i ciutadans de la UE, excepte per els professionals de sectors com ara salut, l’educació, finances, professions titulades, etcètera, on el certificat de penals serà obligatori com ara.
Així doncs, aquells que tingueu por pel que fa a la lliure circulació de persones podeu estar tranquils. No ens envairan els delinqüents perquè els tindrem controlats amb més garanties que actualment, ja que també mantindrem la policia administrativa, que s’encarrega de foragitaments, expulsions i denegacions d’entrada.
En conclusió, amb l’Acord d’associació tindrem lliure circulació per tota la Unió Europa amb les mateixes condicions amb l'única diferència que, en no adherir-nos a la UE, no tindrem els drets polítics associats a la ciutadania europea i, per tant, no podrem votar en les eleccions al Parlament europeu, ni tenir europarlamentaris. No oblidem que el nostre acord és un únicament econòmic.